top of page

Bob Kaper Quartet

Bob’s muzikale carrière begon in 1955 op 16-jarige leeftijd toen hij zich in zijn geboortestad al snel onderscheidde in plaatselijke bands en andere muzikale gezelschappen. In 1957 richtte hij ‘The Beale Street Seven’ op, een dixieland-ensemble dat landelijke bekendheid wist te verwerven. Al in de zestiger jaren maakten zij tournees voor de Koninklijke Landmacht waarvoor Bob eerder plaatsvervangend dirigent van een militaire kapel was geweest.

Na een korte periode als ondernemer in de showbusiness trad Bob Kaper in 1966 toe tot de Dutch Swing College Band. Aanvankelijk als vervanger van muzikaal leider Peter Schilperoort, die toen met zijn gezondheid kampte, en vanaf 1969 als vaste klarinettist. Bob’s bijnaam ‘De Nederlandse Benny Goodman’ dankte hij ondermeer als virtuoze klarinettist van het swingende Flashback Quartet.

Bob Kaper 3.jpg
DSCB BIRD Award NSJF 1994.jpg

In 1990 nam Bob Kaper na het overlijden van Schilperoort de muzikale leiding van de Dutch Swing College Band op zich. De DSC Band kreeg in 1990 de Nederlandse Export Award en in 1994 de prestigieuze Bird Award van het North Sea Jazz Festival In 1999 werd Bob onderscheiden als ridder in de orde van Oranje Nassau omdat hij als musicus, en in het bijzonder als leider van de DSC Band, een belangrijke bijdrage geleverd heeft aan de ontwikkeling van een onderdeel van ons culturele leven; de jazzmuziek. Thans wordt dit op vele conservatoria onderwezen.

 

Het is voor een belangrijk deel aan de inzet van Bob Kaper te denken, dat de DSC Band na het overlijden van Peter Schilperoort als toonaangevend jazzorkest en als gewaardeerd representant van de vaderlandse lichte muziek in binnen- en buitenland is blijven voortbestaan.

Pianist Harry Kanters is door zijn smaakvolle begeleiding en virtuoze soli een veel gevraagd pianist in samengestelde ‘All Star’ bezettingen. Hij is daarvoor de hele wereld overgetrokken, van Japan tot New Orleans, van het Midden-Oosten tot Tasmanië.

 

Gepokt en gemazeld in het swingrepertoire is Harry waarschijnlijk de meest geëigende pianist om met zijn trio Bob Kaper te begeleiden. Harry organiseert zelf ook vaak optredens met bands die hij voor de gelegenheid samenstelt en speelt tijdens optredens geregeld een spectaculair stride-piano solostuk.

Harry Kanters - Photo  Etienne Van Laere - kopie.jpg
Jeroen Koning 3.jpg

Multi-instrumentalist Jeroen Koning heeft op 2 verschillende instrumenten een professionele carrière weten te bereiken. Als gitarist zat Jeroen al bij de ‘Bernard Berkhout Swingmates’ die regelmatig op televisie verschenen bij o.a. Pim Jacobs. En als bassist is Jeroen veelgevraagd  bij jazzorkesten. Daarnaast is Jeroen een fantastische zanger

Fons Toonen - copyright van Nelleke Tieman - kopie.jpg

Fons Toonen is drummer en contrabassist met een voorliefde voor jazz en muziektheater. Hij studeerde in Tilburg aan het conservatorium bij Frans van Grinsven en speelt in kleine en big bands, in theatervoorstellingen, orkestbakken en straatorkesten; op podia en in theaters

bottom of page