top of page

MASTERCLASS
THE HISTORY OF JAZZ
MICHAEL VAREKAMP & HARRY KANTERS

Harry Kanters en Michael Varekamp VU1.png

HARRY KANTERS           &         MICHAEL VAREKAMP

presenteren een zesdelige cursus over de geschiedenis van de jazz met chronologische uitleg, muziekfilmpjes, anekdotes en live jazz

Er wordt een beeld geschetst van het New Orleans van Louis Armstrong en Buddy Bolden. De Big Bands van Paul Whiteman, Duke Ellington en Count Basie komen aan bod. De pianostijlen van ragtime tot stride en boogiewoogie worden geduid en er wordt van Dizzy en Miles geproefd.

Jazz-stijlen die worden uitgelegd zijn: Spirituals en gospel; Blues; Classic Jazz (zowel de zwarte als blanke ontwikkeling); Swing; Gypsy/Manouch; Jump & Jive; New Orleans Revival; Frisco; Chicago/New York Dixieland; Bebop met zicht op Cool en Hard Bop

Dit alles gelardeerd met anekdotes, oude filmpjes en live voorbeelden gespeeld door beide gastheren.

Prima afwisseling van filmpjes, 'theorie', live-muziek en anekdotes. Uitstekende docenten met zowel theoretische kennis als praktijkervaring

Jack Lous

Louis Armstrong schilderij.JPG

In zes cursusdelen van twee uur neemt de bekende trompettist-zanger Michael Varekamp samen met meesterpianist en bandleider Harry Kanters je mee op een tocht door de jazz-geschiedenis. Vanaf het ruige New Orleans waar jazz ooit begon, tot het begin van de roerige jaren zestig.

Op een vrolijke en onderhoudende manier worden ontstaan en ontwikkeling van deze muzieksoort duidelijk uitgelegd. De cursist wordt bijgespijkerd en vermaakt met een mix van inzicht, kennis en anekdotes over de grote jazz-musici. Zo komen o.a. de relatie tussen Louis Armstrong en King Oliver, het stormachtige leven van ragtimevernieuwer Jelly Roll Morton en de vernieuwingsdrift van Miles Davis aan bod. Ook zullen Michael en Harry live voorbeelden spelen van de verschillende stijlen en hun specifieke aspecten. Tevens worden er filmpjes vertoond waarin de helden van weleer aan het werk te zien zijn.

Imponerende hoeveelheid kennis en twee virtuozen op piano, trompet en zang, een dikke 10+

Henk ten Cate

Impressie van de cursus 'Historie of Jazz' door Michael Varekamp & Harry Kanters

We kregen iedere week nog een lijst met links om filmpjes terug te zien

Bert de Haan

Einstein.jpg

Zeer leuke muziek, ik ben nu wel anders naar de muziek gaan luisteren

Ton Vingerhoeds

Michael Varekamp studeerde cum laude af als Docerend & Uitvoerend Musicus aan het Koninklijk Conservatorium en reist sindsdien over de hele wereld voor het geven van concerten. Hij maakte deel uit van de Dutch Swing College Band en werkte met o.a. Scott Hamilton, Louis van Dijk en Branford Marsalis. Hij wordt tot in het buitenland gelauwerd.

 

Michael ontving de Kobe Award in Japan en trad op in ondermeer Jazz at Lincoln Center en Birdland. Hij geeft tijdens zijn reizen regelmatig masterclasses. Zo deed hij een masterclass tournee rond New York en gaf hij gastlessen aan de universiteit van Durban. Verder was hij actief als gastdocent aan de conservatoria van Rotterdam, Den Haag en Zwolle. Momenteel trekt hij volle zalen in het theater met The Legends en geeft hij online lezingen voor o.a. jazzcollectief Shamayim in Israël.

www.michaelvarekamp.nl

Michael Varekamp - Piet Gispen Photografie 1.jpg
Harry Kanters -  foto Etienne Van Laere.jpg

Harry Kanters is een virtuoze pianist in de diverse stijlen van de traditionele jazz. Zijn specialisme omvat Ragtime, New Orleans, Stride, Swing en vroege Bebop. Deze specialismen en zijn kennis over deze stijlen maakt hem de ideale pianist en mede-presentator voor deze cursus.


Mede door zijn omvangrijke repertoire is Harry een populair pianist, zowel voor solo-optredens als bij ‘All Star’ bezettingen door heel Europa en een veelgevraagd gastsolist bij uiteenlopende bands. Zo reisde hij van Oman tot New Orleans, van Japan tot Tasmanië en deed hij optredens en tournees met o.a. Leroy Jones, Lilian Boutté, Tom Baker, Jason Marsalis en Warren Vaché. Tevens organiseert hij geregeld jazzconcerten.

www.harrykanters.nl

Contact gegevens

Harry Kanters     
4kanters@ziggo.nl
+31-6-5115.7840

www.harrykanters.nl

Michael Varekamp
michael@purejazz.nl
+31-6-5477.6316

www.michaelvarekamp.nl

bottom of page